Jalokivet

TIETOISKU JALOKIVISTÄ!

Jalokivet voidaan luokitella kovuutensa mukaan Mohsin asteikolla 1-10. Kovuus on yksi tekijä, joka määrittelee sitä, kuinka kestävä kivi on kyseessä. Kaikki jalokivet eivät valitettavasti sovellu arkikäyttöön, ja tämä on hyvä huomioida korua hankittaessa. Esimerkiksi kihla- ja vihkisormukset on tarkoitettu kestämään läpi elämän, ja materiaalit kannattaa toki myös valita tämän mukaan. Täältä löydät tietoa tyypillisimmistä jalokivistä, joita valikoimamme koruissa hyödynnetään. Olemme koonneet myös vinkkejä jalokivien kotikäyttöä varten alle.

 

 

Vinkkejä kotikäyttöön

Timantin tai jalokiven pinnalle voi arkikäytössä kertyä rasvaa, samoin istutuksen valoaukkoon kertyy arkikäytössä rasvaa ja likaa. Näitä voi kotikonstein puhdistaa esimerkiksi hellävaraisesti miedolla saippuavedellä ja vanhalla hammasharjalla. Timantti elää valosta, ja valoaukon umpeutuessa loiste vähenee huomattavasti. Samaa tekniikkaa voi käyttää myös muiden korukivien kohdalla säihkeen säilyttämiseksi. Tässä kohden on kuitenkin vältettävä liiallista hankaamista, jottei esimerkiksi pehmeämpien korukivien pinta naarmuunnu.

Timantti- ja jalokivisormuksissa niin sanottu heikko lenkki on istutus. Kiven istutus on yleensä joko kultaa, hopeaa tai platinaa, ja nämä kaikki materiaaleina ovat pehmeitä suhteessa kiveen itseensä. Timantti kestää kolhut ja osumat, mutta istutus voi ottaa arjessa osumaa, ja tämä voi aiheuttaa kiven irtoamisen. Timanttisormuksen istutukset on suositeltavaa tästä syystä tarkistaa säännöllisesti. Timanttia pehmeämmät korukivet voivat lohjeta kovan osuman kohdatessaan. Sormukset on suositeltavaa myös tästä syystä ottaa pois esimerkiksi urheillessa tai siivotessa.

Helmi on puolestaan rakenteeltaan huokonen, ja kosmetiikka vaurioittaa erityisen pahasti helmiäispintaa. Helmi pitää käytöstä, ja ihon kosteus tekee helmelle hyvää. Helmikoru voi siis hyvin päästessään käyttöön.