Timantti

TIMANTTI

Luonnon timantti muodostuu hiilestä maan alla kovan paineen ja kuumuuden vaikutuksesta. Timantti on jalokivistä ainoa, joka muodostuu ainoastaan yhdestä alkuaineesta. Luonnossa esiintyvistä materiaaleista timantti on kovin, ja on näin ollen myös sormukseen kestävin valinta kivenä. Timantin arvotekijät muodostuvat neljästä kiven laatua kuvaavasta mittarista, jotka ovat kiven karaattimäärä, väri, puhtaus ja hionta (tunnetaan maailmalla myös neljänä C:nä: carat, colour, clarity ja cut).

Hionta

Hyvin tehty hionta korostaa kiven optisia ominaisuuksia, ja saa kiven säkenöimään näyttävästi. Hionnan särmät ja hiontakulmat valitaan tarkasti valo-opillisten lakien ohjaamana. Yleisin hiontamuoto timantille on briljanttihionta, joka antaa kiven taululle pyöreän muodon. Briljanttihiottu kivi on erittäin näyttävä, sillä kivi säihkyy upeasti useiden viisteidensä ansiosta. Ovaali briljanttihionta omaa tämän saman säihkeen, mutta on muodoltaan ovaali. Alun perin smaragdille suunniteltu smaragdihionta saa myös timantin säihkymään elegantisti ja lumoavasti. Smaragdihiotun timantin taulu on selkeästi suurempi kuin suhteessa samankokoisessa, briljanttihiotussa kivessä. Alla kuva myös muista hiontamuodoista, joita timanttiin voidaan hyödyntää.

 

 

Puhtaus

Timantin puhtaus puolestaan viittaa kivessä havaittavien sulkeumien määrään. Täysin virheetön kivi on erittäin harvinainen ja arvokas. Gemmologin näkökulmasta sulkeumat tekevät timantista uniikin ja ainutlaatuisen. Sulkeumat muodostuvat timantin syntyprosessin aikana, ja näitä on olemassa useita erilaisia. Yleisimpiä sulkeumia ovat mineraalisulkeumat eli kiteet kiteen sisässä, jotka voivat esiintyä useissa eri muodoissa ja sävyissä. Näitä gemmologit kuvaavatkin luonnon taideteoksiksi. Toinen yleinen sulkeumatyyppi on timantti timantin sisällä. Tällöin pienet timanttikiteet ovat jääneet toisen, myöhemmin syntyneen ja suuremmaksi kasvaneen timanttikiteen sisään.

Korukivessä sulkeumien esiintyminen kuitenkin laskee timantin arvoa. Yleisimmät puhtaudet sormuksissa käytettävissä timanteissa ovat SI ja VS (Katso selvennys alapuolen taulukosta). Puhtaus tulee merkittävämmin eteen suurempien timanttien kohdalla, mutta esimerkiksi 0,01 ct timanteissa on vaikea nähdä silmämääräistä eroa puhtauksien välillä.

 

FL: Ei sulkeumia eikä ulkoisia merkkejä tai puutteita
IF: Ei sulkeumia ja ainoastaan vähäisiä ulkoisia merkkejä tai puutteita
VVS: Varsin vähäisiä sisäisiä sulkeumia, joita kokeneen tutkijan on vaikea havaita 10x suurennoksella
VVS1: Sulkeumien havaitseminen luupilla on äärimmäisen vaikeaa
VVS2: Sulkeumien havaitseminen luupilla on erittäin vaikeaa
VS: Vähäisiä sulkeumia, kuten kiteitä, säröjä tai pilviä
VS1: Sulkeumien havaitseminen luupilla on vaikeaa
VS2: Sulkeumien havaitseminen luupilla on melko vaikeaa
SI: Kivessä on selkeitä sulkeumia
SI1: Sulkeumien havaitseminen luupilla on melko helppoa
SI2: Sulkeumien havaitseminen luupilla on helppoa (Joskus sulkeumat saattavat näkyä myös paljain silmin kiven taulun lävitse katsottaessa)
P: Sisältää selkeitä sulkeumia, jotka ovat usein helposti nähtävissä paljain silmin taulun lävitse katsottaessa. Ne saattavat vaikuttaa vakavasti kiven kestävyyteen, ja heikentää kiven läpinäkyvyyttä sekä loistoa.
P1: Kauneus ja kestävyys jossakin määrin heikentyneet. Sulkeumat näkyvät paljain silmin.
P2: Kauneus ja kestävyys vakavasti heikentyneet
P3: Kiven kauneus ja kestävyys ovat korukäyttöön soveltuvuuden rajalla

 

Väri

Timantin sulkeumia vielä merkittävämpi tekijä timantteja luokiteltaessa on timantin väri. Lähes värittömät, kellertävät kivet tunnetaan myös Cape-sarjan timantteina. Tämä nimitys viittaa Etelä Afrikan Kapmaasta löydettyihin timantteihin, jotka ovat useimmiten väriltään hieman kellertäviä. Kiven väriin vaikuttavat timantista löytyvät pienet alkuaine-esiintymät. Keltaisen värin timanttiin saa aikaan typpi. Timantti on sitä arvokkaampi, mitä värittömämpi kivi on kyseessä.

 

 

Mohsin kovuusasteikko

 

View as Ruudukko Luettelo

3 tuotetta

Aseta laskevaan järjestykseen
per sivu