Laboratoriotimantti

Laboratoriotimantti – luonnontimantin aito ystävä

Mikä on laboratoriotimantti, ja miten se eroaa luonnontimantista? Millaisista koruista laboratoriotimantteja löytyy, ja miksi labratimantti voisi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi omaan vihkisormukseen? Entä onko laboratoriotimantti tosiaan luonnontimanttia eettisempi, ekologisempi ja edullisempi vaihtoehto?

Tässä artikkelissa vastaamme näihin laboratoriotimantteja koskeviin kysymyksiin – tervetuloa lukemaan!

 

Laboratoriotimantti on ihmisen valmistama aito timantti

Laboratoriotimantti on kuin luonnontimantti, jonka ihminen on valmistanut. Kemiallisesti, fyysisesti ja optisesti eli silmämääräisesti katsottuna labratimantti on samanlainen timantti kuin luonnontimanttikin, ero on siis lähinnä valmistusprosessissa. Luonnontimantit luontoäiti valmistaa maan sisässä, kovassa paineessa ja kuumuudessa, miljoonien vuosien aikana. Laboratoriotimantit taas valmistaa ihminen laboratoriossa, ja huomattavasti nopeammassa ajassa: labratimantin luominen vie muutamista viikoista noin kymmeneen viikkoon.

Myös ihmisen valmistamiin timantteihin muodostuu sulkeumia ja epäpuhtauksia, aivan samoin kuin luonnonkiviin. Laboratoriotimantit eivät siis ole liukuhihnalla luotuja ”täydellisiä” timantteja, vaan jokainen labratimantti on uniikki, omien epätäydellisyyksiensä kruunaama yksilö – kuten luonnontimanttikin. Laboratoriotimantti ei myöskään ole timantin jäljitelmä.

”Mielestäni on tärkeää erottaa labratimantit feikkitimanteista. Laboratoriotimantti ei ole kopio tai timantin jäljitelmä, kuten esimerkiksi zirkoni tai lasi, vaan se on aito timantti samalla tavoin kuin luonnontimantti”, Malmin Korupajan kauppias Pasi Suninmäki sanoo.

Kyllä, labratimantti on luonnontimanttia eettisempi, ekologisempi ja edullisempi valinta

Luonnontimantin alkuperän selvittäminen on usein haastavaa, ja alkuperään saattaa liittyä monia eettisiä ongelmia, kuten lapsityövoimaa ja ihmisoikeusrikkeitä. Luonnontimanttien myymisellä on tiettävästi myös rahoitettu esimerkiksi sisällissotia, mistä nimitys ”veritimantti” kertoo. Ihmisten valmistamien timanttien kanssa vastaavia pulmia ei ole, sillä niiden valmistuspaikat ja -tavat ovat selvillä. Labratimanttien eettisyys syntyykin niiden läpinäkyvästä valmistusprosessista.

Myös laboratoriotimanttien ekologisuus luonnontimantteihin verrattuna liittyy pitkälti timanttien valmistus- ja kaivamisprosessiin. Louhostimanttien tuotanto ei varsinaisesti tue kestävää kehitystä, eivätkä niiden tuotantoketjut ole läpinäkyviä. Toki myös ihmisen valmistaman timantin hiilijalanjälki on melko kova, sillä sen valmistusprosessi vaatii paljon energiaa, ja onkin pitkälti timantin valmistajasta kiinni, käyttääkö tämä uusiutuvia energianlähteitä vai fossiilisia polttoaineita. Mitä enemmän uusiutuvia energiamuotoja laboratoriotimantin valmistuksessa käytetään, sitä ekologisempi timantti on.

Labratimanttien edullisuus luonnontimantteihin verrattuna selittyy valmistusprosessilla: syntyyhän muutamassa viikossa valmistuva laboratoriotimantti huomattavasti nopeammin kuin miljoonia vuosia vaativa luonnontimantti, ja valmistusprosessin edullisuus vaikuttaa bisneksen joka portaassa aina kuluttajaan asti. Ihmisen valmistama timantti on keskimäärin 30–50 prosenttia edullisempi kuin luonnontimantti, ja isoissa kivissä erot voivat olla vieläkin suurempia.

 

Malmin Korupajan labratimantit valmistetaan CVD-menetelmällä

Ihminen voi tuottaa timantteja muutamalla eri menetelmällä. Malmin Korupajan labratimantit valmistetaan CVD eli Chemical Vapor Deposition -tekniikalla, jossa timantti kasvatetaan hiilivetyseoksessa höyryttämällä. CVD-menetelmää käytetään sen tarkkuuden ja korkealuokkaisen jäljen vuoksi usein juuri korutimanttien luomiseen. Lisäksi valmistustekniikka on ympäristöystävällisempi kuin toinen suosittu laboratoriotimanttien valmistusmenetelmä HPHT (High Pressure, High Temperature), joka kuluttaa paljon energiaa.

Laboratoriossa voidaan kasvattaa myös värillisiä timantteja, kun kasvuvaiheessa olevaan kiveen lisätään tiettyjä hivenaineita. Näin syntyvä värillinen timantti on huomattavasti luonnosta löytyvää värillistä timanttia edullisempi. Malmin Korupajan omasta mallistosta löytyy lisäksi suloisen pinkiksi värjättyjä labratimantteja, joiden pinkki sävy saadaan säteilyttämällä. Kaikki Malmin Korupajan käyttämät laboratoriotimantit valmistetaan Yhdysvalloissa ja Intiassa.

”Luonnontimantteihin verrattuna suuri plussa on labratimanttien valmistusprosessin läpinäkyvyys. Tiedämme, mistä laboratoriokivemme tulevat, eikä matkalle mahdu välistä vetäjiä. Laboratoriotimantit saapuvat meille kansainvälisen timanttitodistuksen kera, ja numero on lasermerkitty myös timanttiin itseensä, mikä lisää jälkimarkkinoiden luotettavuutta. Merkinnän ansiosta laboratoriotimanttia ei voi myydä luonnontimanttina – tai ainakin valheellisesta myynnistä voi jäädä kiinni”, Pasi kertoo.

Katso esimerkiksi pinkin labratimantin koristama

- ruusukultainen ja herttainen Eloise laboratoriotimanttisormus

- upea ja näyttävä Manderley Pink -laboratoriotimanttisormus

- platinainen Berry Kiss -laboratoriotimanttisormus

Ihmisen valmistamien timanttien suosio on kasvussa

Labratimanttien kysyntä on vahvasti kasvussa, ja niitä myös valmistetaan enenevissä määrin. Valmistusta ja markkinoille laskua kuitenkin säännöstellään – samoin kuin luonnontimanttien kanssa – jotta markkina ja hintataso pysyvät tasapainossa.

”Meillä ihmisen valmistamia timantteja on ollut myynnissä vuodesta 2021 alkaen. Viimeisen vuoden sisällä tieto labratimanteista on levinnyt laajasti ja kysyntä kasvanut. Meiltä laboratoriotimantteja ostavat suurimmaksi osaksi nuoret aikuiset, jotka ovat tietoisia labrakivien ekologisuudesta ja eettisyydestä. Laboratoriotimanttien valmistus ja hiilijalanjälki kiinnostavat asiakkaita”, Pasi täydentää.

 

Malmin Korupajalta löydät laboratoriotimantteja joka lähtöön

Meiltä Malmin Korupajalta löydät labratimantteja eri muodoissa ja kokoluokissa aina 0,01 karaatista 3 karaattiin. Suosituimmat timanttien koot ovat 0,5–1 karaattia ja muodot pyöreä, emerald ja ovaali. Sormusten lisäksi käytämme labratimantteja esimerkiksi korvakoruissa, riipuksissa ja ranneketjuissa, kuten tennis braceleteissa. Lähes kaikkia Luna-mallistomme koruja koristavat labratimantit. Ihmisen valmistamia timantteja on niin miesten kuin naisten koruissa.

Ihmisen valmistamat timantit ovat edullisempia kuin luonnontimantit, ja niinpä myös niillä kruunattuja koruja voi ostaa luonnontimanttikoruja edullisemmin. Laboratoriotimanttikorujen hinnat alkavat noin 500 eurosta, ja yleisin hinta pyörii 2 000 euron kieppeillä. Kalleimmat laboratoriotimanttikorut ovat yleensä vihkisormuksia.

”Laboratoriotimanttisormuksen valitsevat asiakkaat saavat paljon näyttävämmän kiven samalla hinnalla, jolla luonnontimanttisormukseen saa huomattavasti pienemmän timantin. Kiinnostava ilmiö kuitenkin on, että laboratoriotimanttisormuksiin sijoitetaan keskimäärin enemmän rahaa kuin luonnontimanttisormuksiin. Suurimmat syyt laboratoriotimantin valinnalle vaikuttavat kuitenkin olevan ekologisuus ja eettisyys”, Pasi kertoo.

Katso kaikki Malmin Korupajan labratimanttisormukset tai esimerkiksi

- kaunis punakultainen Juno-laboratoriotimanttisormus

- hurmaava, myöskin punakultainen Sienna-laboratoriotimanttisormus

- elegantin pelkistetty valkokultainen La Petite Oval -laboratoriotimanttisormus

- samppanjakultainen Daphne-sormus pisarahiotulla laboratoriotimantilla

 

Kiinnostaako labratimantti? Tule käymään tai kysy lisää!

Jos ihmisen valmistama timantti kiinnostaa, tule rohkeasti käymään myymälöissämme Helsingin Malmilla ja Oulunkylässä tai ota yhteyttä muuta kautta – vastaamme kysymyksiin mielellämme. Meidät tavoitat sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@korupaja.fi, Facebookista @malminkorupajaoy ja Instagramista @malminkorupaja. Myös kauppiaamme Pasi kertoo mielellään lisää sekä laboratoriotimanteista että muistakin mieltä askarruttavista koruasioista. Pasille voit pirauttaa numeroon 040 509 8500.

”Lopuksi haluamme painottaa, että niin timanteissa kuin koruasioissa muutenkin paras valinta on se, joka tuntuu sinusta omalta ja oikealta. Luonnontimantti on aivan yhtä hyvä timantti kuin labratimantti, eikä meidän tarkoituksemme ole tuputtaa tai tehdä päätöksiä asiakkaidemme puolesta. Meille olet tervetullut valitsemaan tai teettämään unelmien koruasi millaisten toiveiden kera tahansa!”, Pasi päättää.

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.