4 vinkkiä kosintaan

Miten valita kumppanille täydellinen kihlasormus - 4 vinkkiä onnistumiseen!

Hyvä tietää kihlasormuksista kosintaa varten

Kosinta on yksi jännittävimpiä ja ikimuistoisimpia hetkiä elämässä, mutta vaatii paljon valmisteluita. Tärkein lienee itse se kuuluisa kihlasormus tai kosintasormus, joka symboloi tehtyä lupausta. Kihlasormuksen valinta kumppanille tuottaa usein pään vaivaa eikä ihme, onhan tämä tunnepitoisimpia ja tärkeimpiä lahjoja, joita koskaan kumppanillesi tulet antamaan.  

Kosinnassa voidaan nähdä erilaisia kulttuureiden välisiä eroja, jotka näkyvät myös paljon kihlasormuksessa. Esimerkiksi Suomessa on vuosikymmenien perinteet hyvin klassisista ja pelkistetyistä kihlasormuksista, jotka ovat vieläpä liiton osapuolilla usein samanlaiset. Perinteisin esimerkki lienee sileä, kivetön keltakultasormus pehmeästi pyöristetyllä rungolla. Jenkkityyli on taasen ollut kautta aikain näyttävä ja mahtipontinen; kosintasormukseksi valitaan suurella timantilla koristettu rengas. Luonnollisesti nämä erot ohjaavat myös myöhemmin vihkisormuksen valintaa, joka on oleellista pitää mielessä jo kihlasormuskaupoille lähdettäessä.  

Nämä erilaiset perinteet ovat kuitenkin tänä päivänä sekoittuneet, ja Suomessakin nähdään monia erilaisia variaatioita kihlasormuksien ulkonäössä ja kosinnan muodossa. Yhä yleisempää myös on, ettei sormuksia tule kuin yksi, mutta tähän sitten satsataankin kahden sormuksen edestä. Tämänkin seikan kannalta on hyvä selvitellä kumppanin mieltymyksiä jo ennen ostopäätöksen tekoa. 

Pohdittavaa kosinnan ja kihlojen kannalta näyttäisi siis olevan enemmän kuin tarpeeksi, samoin sormuksien valikoimaa. Omasta mallistostamme löytyy yli 4000 sormusmallia, joista valita. Miten kummassa näistä nyt osaisi sitten valita sen oikean kihlan, jolla kosia rakastaan? Avuksi kokosimme yhteen neljä tärkeintä vinkkiä, joilla vältät yleisimmät mokat kihlasormuksen valinnassa kosintaa varten! 

1. Seuraa tyyliä, jotta kihlasormus on kantajansa näköinen 

Kosinnan hetkellä on tärkeää näyttää kumppanille, että tämän tuntee läpikotaisin, ja myös valitun kihlasormuksen tulee kertoa tästä. Seuraa siis tarkasti kumppanisi tyyliä. Käyttääkö tämä esimerkiksi hopeisia vai kultaisia koruja? Minimalistisia vai prameita asusteita? Voisiko hänelle sopia perinteisempi ja minimalistinen kihlasormus, kuten kivetön kultasormus vai ehkäpä vintagehenkinen sormus timanteilla? Vai sittenkin kihlasormus herkullisen värillisillä jalokivillä? Jos olet jo kävellyt kultasepänliikkeeseen ja nämä kysymykset ovat yhä auki, pomppaa hetkeksi somen puolelle ja kaiva kumppanin postauksista tai yhteisistä kuvistanne vihjeitä tyylin rajaamiseksi. Kosinta on satavarmasti onnistuneempi, mikäli valittu kosintasormus puhuttelee saajaansa tyylinsä puolesta! 

2. Tee salapoliisityötä kihlasormuksen koon selvittämiseksi

Kihlasormuksen koon valinta on mallin valinnan ohella toinen yleisin kompastuskivi. Onkin usein puhdasta tuuria, osuuko tässä oikeaan, ellei kotoa ole saatu tarkkaa koko-ohjeistusta ennakkoon. Kultasepänliikkeessä on luultavasti turhaa näyttää myyjälle kuvaa kihlasormuksen saajan sormista koon arvioimiseksi. Kaivele mieluummin ennen kihlasormuskaupoille lähtöä kumppanin korukokoelmasta muutama jo käytössä oleva sormus osviittaa antamaan. Valikoi myös liikkeessä mieluummin hieman väljä kuin liian tiukka kosintasormus, jotta pääset fyysisesti kumppanin rengastamaan.

Muista myös, että kihlasormuksen kokoa voi onneksi oikeastaan aina muuttaa kosinnan jälkeen sopivammaksi, joten tähän ei kannata liikaa takertua. Me Malmin Korupajalla tarjoamme 60 päivän ilmaisen vaihto-/palautusoikeuden, jotta kihlasormus saadaan vaivatta muokattua kosinnan jälkeen sopivaksi. Huomioithan, että mikäli kihlasormuksen koko tai malli epäilyttää, hoidat tähän uniikit kaiverrukset vasta näiden tietojen vahvistuttua, jotta vaihto-/palautusoikeus on voimassa! 

3. Valitse kihlasormus tunteella, mutta myös järjellä 

Kumppanista riippuen voi sormuksen saaja arvostaa luovia ratkaisuja ja persoonallisia valintoja kihlasormuksen kohdalla. Tämän ohella tulee kuitenkin suunnitella jo askelta pidemmälle; valitse sormus, joka on mahdollista yhdistää myöhemmin vihkisormuksen rinnalle. Valitettavasti kaikki mallit eivät tällaisia ole, mikä nousee ongelmaksi myöhemmin vihkisormusmetsästyksen kohdalla. Niin sanotusti turvallisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset rivitimanttisormukset tai kivettömät kihlasormukset, jotka istuvat myöhemmin moniin erityylisiin sormuksiin. Näin sormuksen saaja voi myöhemmin valikoida persoonallisemman vihkisormuksen kihlan rinnalle. Voit varmistaa myös myyjältä oletko valitsemassa tästä näkökulmasta onnistunutta mallia. 

Klassinen esimerkki kivettömästä, minimalistisesta kihlasormuksesta on mallistomme Santa Monica. Klassisista rivitimanttisormuksista mainittakoon esimerkiksi Gladas-rivari.

4. Vedä henkeä - kihlat ja kosinnat hetkeksi sivuun 

Älä laita liikaa painetta kihlasormuksen valintaan, vaikka oletkin isojen asioiden äärellä. Puoliso luultavasti arvostaa valintaasi joka tapauksessa, eikä kihlasormus loppu peleissä ole ratkaiseva tekijä itse vastauksen kannalta – ainakaan jos kumppani on oikea. Hyvä on myös pitää mielessä, että jos sormusvalinta menee aivan metsään, voi sormusmallin vaihtaa myöhemmin kokonaan toiseen.  

Jos koet olevasi yhä näiden vinkkien jälkeen täysin hukassa kihlasormuksen valinnan suhteen, hanki kosintaa varten vaikkapa niin sanotti “kindermuna-sormus”, ja tule myöhemmin kumppanin kanssa yhdessä suunnittelemaan hänelle täydellisesti sopiva sormus meille Malmin Korupajalle. Lisäapuja saat myös milloin tahansa meiltä korupajalaisilta. Onnea matkaan!

Hakuehtoihin sopivia tuotteita ei löydy.